Σύνδεσμοι Συμμετεχόντων Φορέων - Μέλη Ερευνητικών Ομάδων
Το Εργαστήριο Μηχανικής Αντιδράσεων Πολυμερών (ΕΜΑΠ) ιδρύθηκε το 1985 και αποτελεί μέρος του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Η κύρια αποστολή του ΕΜΑΠ είναι η διεξαγωγή καινοτόμου, συνεργατικής έρευνας με έμφαση στην μοντελοποίηση χημικών και βιολογικών διεργασιών, στην ανάπτυξη λειτουργικών υλικών, συστημάτων μικρο- και νανο-εγκλεισμού, μοριακά αποτυπωμένων πολυμερών για την επιλεκτική αναγνώριση και διαχωρισμό οργανικών ενώσεων, στην εφαρμογή της νανοτεχνολογίας για την ανάπτυξη στοχευμένων φορέων φαρμάκων καθώς και στη μικροβιακή παραγωγή λειτουργικών βιοπολυμερών από ανανεώσιμες πηγές.
Κώστας Κυπαρισσίδης (Συντονιστής του Έργου)
Ομ. Καθηγητής ΣΧΜ ΑΠΘ,
Διευθυντής Εργαστηρίου EMAΠ/ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ
Ολυμπία Κοτρώτσιου
Δρ. Χημικός Μηχανικός
Βερονίκη Μπακόλα
Χημικός Μηχανικός με
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με περίπου 7,4 εκατομμύρια πελάτες. Διαθέτει μια μεγάλη υποδομή σε εγκαταστάσεις ορυχείων λιγνίτη, παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Κατέχει περίπου το 68% της εγκατεστημένης ισχύος των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνοντας στο ενεργειακό της μείγμα λιγνιτικούς, υδροηλεκτρικούς και πετρελαϊκούς σταθμούς, καθώς και σταθμούς φυσικού αερίου, αλλά και μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).
Αργυρώ Καστανάκη
Χημικός Μηχανικός,
Βοηθός διευθύντρια μόνιμης ομάδας εκμετάλλευσης ΘΗΣ
της διεύθυνσης εκμετάλλευσης ΘΗΣ /γενικής διεύθυνσης παραγωγής,
για θέματα λειτουργίας,
χημικής τεχνολογίας, περιβάλλοντος και
διαχείρισης καυσίμων σταθμών παραγωγής
Η "Ερευνητική Μονάδα Προηγμένων, Σύνθετων, Νάνο Υλικών και Νανοτεχνολογίας", R-Nano βρίσκεται στη Σχολή Χημικών Μηχανικών (Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Ιδρύθηκε το 2007 και ερευνητική ομάδα του έχει εκτενήεμπειρία στο σχεδιασμό, την παραγωγή και το Χαρακτηρισμό Προηγμένων-, Σύνθετων- και Νάνο-Υλικών.
Κωνσταντίνος Χαριτίδης
Καθηγητής ΣΧΜ EMΠ,
Διευθυντής Εργαστηρίου R-Nano
Αφροδίτη Ντζιούνη
Δρ. Χημικός Μηχανικός
Η Delta παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες, σε κρίσιμους τομείς της Ευρωπαϊκής οικονομίας όπως τα Υλικά, τις Κατασκευές και τη Βιομηχανία. Οι Αρχές της Νανοτεχνολογίας συνδυάζονται με την Επιστήμη και τη Μηχανική των υλικών για την κατασκευή υβριδικών, σύνθετων και πολυλειτουργικών υλικών. Στη Delta σχεδιάζονται προηγμένα υλικά με σκοπό να δοθούν λύσεις σε κοινά προβλήματα όπως διάβρωση, ρύπανση (fouling) και μηχανική ενίσχυση. Η Delta παρέχει υπηρεσίες για το σχεδιασμό μηχανολογικού εξοπλισμού για πιλοτικές γραμμές και NDT χαρακτηρισμό.
Δημήτρης Δραγατογιάννης
Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών με
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Επιστήμη και Τεχνολογία των Υλικών
Εργαστήριο Νανοσύνθετων και Νανολειτουργικών Υλικών/ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"
Το Εργαστήριο Νανοσύνθετων και Νανολειτουργικών Υλικών ειδικεύεται στον τομέα των προηγμένων υλικών, της νανοτεχνολογίας και των μικροσυστημάτων.
Χρήστος Τράπαλης
Δρ. Χημικός Μηχανικός Δ/της Εργ. Νανοσύνθετων και
Νανολειτουργικών Υλικών
Δρ. Νάντια Τοντόροβα
Δρ. Χημικός Μηχανικός
Δρ. Τατιάνα Γιαννακοπούλου
Δρ. Φυσικός
Η AMEN Technologies είναι μια νεοσυσταθείσα εταιρεία που ιδρύθηκε το 2013 και επικεντρώνεται στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα των θερμοηλεκτρικών υλικών, των μαγνητικών υλικών καθώς και, των υλικών ηλεκτροδίων για κυψέλες καυσίμου, από εργαστηριακή έως βιομηχανική κλίμακα. Ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας καθώς και σε προηγμένα υλικά παγκοσμίως, στοχεύουμε να δώσουμε μια νέα ώθηση στην τεχνολογική ανάπτυξη σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Δημήτρης Νιάρχος
Δρ. Φυσικός, Ομότιμος Δ/ντης Ερευνών και
Επιστημονικός Σύμβουλος AMEN